YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

Sabtu, 6 Ogos 2011

~ takdirMU ~

*~~~~ sambungan yang pertama~~~~*

“apa maksud awak amni?tak mungkin la awak. Tak mungkin perkara tu terjadi pada awak.saya nak awak selamat ada depan mata saya. Saya tak kan biarkan perkara tak elok berlaku pada awak amni”ujar teman lelaki amni dengan nada yang serius.

“awak yakin dengan kata-kata awak naz?” soal amni yang turut mempamerkan riak wajah yang serius.

“saya yakin. Awak tak percaya kan saya lagi?” soal teman lelaki amni.

“kalau betul awak yakin dengan kata-kata awak, saya tunggu awak selamatkan saya dari menjadi kayu api pembakar api neraka” jawab amni dengan nada yang sebak.

Keadaan ketika itu sunyi tanpa sebarang kata. Teman lelaki amni masih terkaku melihat amni selepas amni mengeluarkan kenyataan tersebut. Amni pula menundukkan wajah sambil mencuba untuk menahan rasa sebak di dada.

“kita nikah yea awak” ujar amni dengan nada berbauk pujukan sambil menundukkan muka menahan perasaan malu.

Teman lelaki amni masih mendiamkan diri sambil melemparkan pandangan ke arah taman permainan.

“awak, awak dengar tak apa yang saya cakap tadi. Awak yakin nak selamatkan saya daripada azab seksaan api neraka Allah kan, tu je caranya awak.Jika awak menghalalkan saya dan dengan cara tu, awak benar-benar buktikan kenyataan awak yang awak akan selamatkan saya daripada terbakar”ujar amni panjang lebar.

“awak,awak faham kan, parents saya tak izinkan saya bernikah ketika saya masih belajar. Saya pernah bagitahu awak sebelum ni kan. Saya nak awak, saya nakkk…saya nak sangat awak menjadi isteri saya yang sah tetapi parents saya pasti marah kalau saya nyatakan hasrat saya tu. Saya takut mak saya marah” ujar teman lelaki amni berbaur pujukan.

“Awak, kita nikah khitbah ye.kita sama-sama jumpa parents awak, lepas tu kita nyatakan hasrat kita sama-sama secara baik. Kita cuba sedaya upaya kita yea awak. Saya sanggup berjumpa dengan parents awak asalkan saya tak menjadi penyebab awak dibakar di akhirat kelak.saya sayang awak,saya tak sanggup tengok awak terseksa kena bakar.saya tak sanggup awak.” cadang amni dengan penuh semangat.

“awak,awak faham kan parents saya macam mana. Saya pasti parents saya akan marah saya nanti”ujar teman lelaki amni.

“tapi kita tak cuba lagi kan” ujar amni kembali.

“awak nak tengok saya kena marah, kena sindir-sindir dengan parents saya nanti? Saya tahu, mesti selepas tu hubungan saya dengan parents saya rengang”ujar teman lelaki amni lagi.

“emm,awak tolak cadangan saya sebab takut parents awak marah ye?” soal amni lagi

“ye awak” jawab teman lelaki amni pendek sambil menundukkan wajah yang sedih.

“awak tak takut Allah marah” soal amni dengan harapan teman lelakinya dapat berfikir seperti apa yang amni fikir.

Soalan amni hanya dibalas dengan tundukkan wajah teman lelaki amni yang sedih.

“awak, saya minta maaf. Jika benar awak nak selamatkan saya daripada dibakar, awak buatlah pilihan sama ada awak menghalalkan saya atau kita merehatkan hubungan tak halal ni untuk sementara waktu sehingga awak datang menghalalkan saya nanti” ujar amni dengan nada yang sedikit tegas.

“awak, saya sayang awak, saya tak nak lagi jadi penyebab hati awak hitam dan awak hidup dalam kemurkaan Allah. Kita dah semakin jauh dengan Allah awak. Walaupun kita solat lima waktu sehari tapi kita masih meneruskan larangan Allah. Saya nak kita bertaubat awak. Lagipun kita betul-betul di akhir zamankan awak.kita pernah sembang-sembang tentang dunia akhir zamankan awak.” Ujar amni lagi.

“awak, bagaimana kalau saya pergi dulu dalam keadaan saya masih melakukan maksiat?apa yang awak rasa? Kalau awak, saya pasti akan menyesal seumur hidup sebab menjadi penyebab awak di seksa di alam sana nanti.saya tak sanggup awak.tak sanggup nak buat insan yang saya paling sayang diseksa di alam sana”sambung amni sambil suara yang tersekat-sekat menahan kesedihan.

Suasana ketika itu suram dan dihiasi oleh kesedihan pasangan “bahagia” tersebut. Teman lelaki amni terdiam dan tidak mampu untuk berkata apa-apa kerana teman lelaki amni tahu ada kebenaran daripada setiap butir kata-kata amni.

Maaf awak, saya terpaksa memilih keputusan merehatkan hubungan kita ni sehingga saya halal untuk awak. Awak datang la menghalalkan saya ye. Saya janji saya tunggu awak selagi tidak ada wanita lain yang menjadi penyeri hidup awak. Saya tetap tunggu awak.

“tak mengapa la kalau awak betul-betul nak merehatkan hubungan kita. Saya tak ada hak nak memaksa awak. Apa yang awak buat tu perkara baik. Tak elok saya menghalangnya. Tapi saya harap awak tak mengecewakan saya dan saya pasti memilih awak sebagai suri hidup saya nanti. Insyaallah.” Ujar teman lelaki amni setelah lama mendiamkan diri.

“andai jodoh antara kita kuat, dan setia antara satu sama lain,awak dan saya pasti bersatu nanti. Percaya la pada janji-janji Allah ye awak.” ujar amni sebagai kata – kata semangat untuk teman lelakinya.

“saya minta diri dulu awak, dah lama kita keluar. Insyaallah, jika saya adalah salah satu daripada tulang rusuk awak, saya pasti kembali pada awak dengan izin Allah untuk melengkapkan hidup awak dan membahagiakan awak keranaNYA” ujar amni untuk kali terakhir pada hari tersebut.

Lantas, amni terus bangun dan menuju ke kaunter pembayaran sambil menahan kepedihan di hati. Teman lelaki amni hanya menundukkan wajah untuk menahan rasa sedih. Amni tahu teman lelakinya menangis saat itu, tetapi amni tidak mampu membuat apa-apa kerana ingin selamatkan teman lelakinya daripada dimurka oleh Allah dan mendapat seksaan azab daripada Allah.

“saya pasti menunggu awak dan saya akan pastikan kita saling menyintai sebagai suami isteri sehingga ke syurga Allah.insyallah,dengan izin Allah Yang Maha Mengetahui.” Bisik amni di dalam hati selepas beberapa langkah meninggalkan kedai makan tersebut.

Tiada ulasan:

Followers