YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

Sabtu, 26 Januari 2013

Celebration Prophet's Birthday ( Nabi Muhamad) with non-muslim

Assalamualaikum wbt..

Teringat kenangan menyambut maaulidur rasul bersama non muslim. Alhamdulillah, respon yang baik diterima walaupun pada mulanya mereka memandang dengan pandangan yang begitu asing buat saya dan jemaah.

Alhamdulillah, pada tahun ini, 24 januari 2013 bersamaan 12 rabiul awal 1434, saya pertama kali meraikan hari kelahiran Rasulku yang tercinta bersama sahabat jemaah, muslim dan non-muslim.

Subahanallah, sambutan yang sangat menggembirakan kerana dapat memberi sedikit penyebaran dakwah kepada non-muslim. Subahanallah . Perasaan itu hanya yang merasainya dapat mengetahui betapa indahnya penangan dakwah ketika itu.

Antaraa hadiah yang diberikan sempena sambutan maulid nabi adalah heart choc , fresh rose, love of bookmark, pamplet about aurah and Muhamad book ^_^  jeng jeng jeng ..
~
~
~

love letter about Muhamad ^_^

~
~
~
Love bookmark for muslim with caption " I LOVE MUHAMAD "

~
~
~

books about Muhamad , love choc and fresh rose for non-muslim
Alhamdulillah wa Syukur a'lallah

 
Dalam Melaksanakan Misi Program

Alhamdulillah, sebelum program dilaksana, kami telah berpecah kepada beberapa kumpulan untuk memudahkan perlaksaan program. Alhamdulillah. Satu kumpulan dikhaskan untuk Muslim dan satu kumpulan lagi dikhas kan untuk non-muslim .

Dalam jam menunjukkan pukul 3.oo petang, para jemaah bersedia untuk melakukan misi masing-masing. Saya dan kumpulan saya bersiap sedia untuk mencari saudara seislam dan mereka yang bukan islam . Dan kumpulaan yang lain pun bersiap sedia dengan misi mereka tersendiri . Yeay ! keep mujahadah sodiqati !

Haiya ! Saya ingin mengizinkan gambar berbicara ^_^ Haaiyaa ..

1
2
3

oh . sebelum program bermula , kami ingin bergambar dulu untuk menjadikan program ini sebagai pengalaman terindah dalam tahun ini. " 1 2 3 klik ! "

.
.
.
ini adalah kumpulan yang hebat berbicara . mabruk sodiqati !
.
.
.
ahli jemaah ini pula sasaran yang sesuka hati untuk menerjah muslim dan non-muslim.. haha . mabruk sodiqati !

ini pula sodiqati yang lemah lembut lagi comel ! mabruk sodiqati

sekian sahaja proses melaksanakan misi. sekarang proses seterusnya ^_^


Disebalik Tabir Pelaksanaan Program

Lebih kurang jam menunjukkan pukul 4.15pm, kami mula berkumpul seemula di yogo goyo untuk berkongsi pengalaman dan mengenakaan santapan petaang sambil bersantai sesama sendiri. Subahanallah,  waktu yang membahagiankan. Terima kasih Ya Allah .

Subahanallah, setiap seoraang menceritakaan pengalaman masing-masing . Antara intipati pengalamaan tersebut adalah seperti di bawah :-

Luahan rasa dan kegembiraan ahli-ahli  jemaah Nisa' Padang Serai -->

" Alhamdulillah, seronok sangat program ni. Program ni dapat memberi pendedahan tentang hari kelahiran Rasulullah kepada muslim dan non-muslim. Dalam masa yang sama, program ni dapat meningkatkan keyakinan untuk berdakwah kpada mereka yang bukan islam"

" Alhamdulillah. saya pun bersyukur sangat sebab terpilih untuk menyertai program ini. Walaupun saya pernah terlibat dengan banyak program ketika belajar di universiti dulu, tapi program secara mad'u ni lebih berbeza berbanding dengan program-prograam yang saya sertai sebelum ini. Perbezaannya adalah di shopping complex di mana terdapat berbilangan bangsa dan berdakwah pada mereka secara halus"

" Alhamdulillah. ini kali pertaama saya sertai program seperti ini. Subahanallah, saya tak dapat meluaahkan apa yang saya rasa ketika ini kerana ia hanya dapat dirasai untuk mereka yang menyertainya. MashaAllah . Apa yang boleh saya kongsikan dalam pengalaman ini adalah, terlalu manis nikmatnya apabila kita membantu sahabat-sahabat kita untuk kembali ke jalan Allah disamping mrnyemaikan rasa cinta kepada Kekasih Allah "

" Alhamdulillah . saya gembira sangat dalam menjalankan misi dakwah ini disamping meraikan hari kelahiran Rasul tercinta . Saya sangat teruja apabila saya bertanya kepada salah seorang non-muslim dengan soalan siapakah Muhamad? Kemudian dia memberi jawapan yang begitu membuat saya terharu sehingga menjadi sebak . Jawapannya, Muhamad adalah rasul orang islam. Baginda seorang pemimpin yang berjaya. Baginda seorang yang sangat baik dan lemah lembut. Baginda sangat amanah. Allah T_T . Bila saya bertanya macam mana awak tahu, jawapannya, saya belajaar sejarah islam. Allahu Akbar ! semoga Allah memberi taaufiq dan hidayah buatnya !

Baiklah, cukuplah untuk kata-kata yang saya ungkapkan di atas, sekarang saya memberi peluang untuk gambar membicarakan misi ketika waktu kejadian .. hihi ^_^

.
.
eheh! sedapnye mereka makan sambil berkongssi pengalaman ^_^
Ehem ! inilh santapan petang kami . sedap takk? 
.
mereka yang bertungkus lumus menyediakan hadiah untuk meraikan Hari Kelahiran Rasulullah SAW.

.
.
.
Ahah! inilah santai petang yang diceritakan di atas tu. berkongsi pengalaman masing-masing sambil menghabiskan yogurt. sedap !

.
.
.
nasi arab ! Alhamdulillah . sedap. menjamah sedikit makanan  sebelum memulakan misi

.
.
.
Cucak ! Berhibur dengan bersyariat, InshaAllahOppss ! setakat ini dulu ye. Azan asar dah berkumandang. marilah kita menuju kejayaan . InshaAllah. Assalamualaikum wbt. Maassalamah wa illalliqa' ^_^

sahabat.. saya rindukan awak T_T

Assalamualaikum wbt sahabatku.

hari ini saya buka blog saya untuk merawat rohani saya dengan sedikit pmbacaan tentang ilmu-ilmu Allah melalui karya tulisan dariapada sahabat blogger saya yang lain.

 Dalam mencari artikel yang menarik untuk di baca, saya ternampak nama blog awak .

 Saya pun terus menziarahi hasil tulisan awak yang begitu menarik minat saya untuk membacanya walaupun saya sudah membacanya dahulu.

Semakin lama saya membaca hasil tulisan dan hasil luahan apa yang tercatat rapi dalam teratak blog awak, saya semakin merindui awak ! T_T

saya rindukan awak sahabat .

saya mengaku, ketika suatu saat kita bersama dahulu, saya banyak melakukan kesalahan pada awak . apabila saya nampak kekurangan awak, saya semakin ingin menjauhi awak . ketika itu saya sangat jahil awak.

sekarang, apabila saya semakin mendekatkan diri kepada Allah, baru saya tahu, awak adalah sahabat saya yang terbaik . Awak banyak bersabar dengan kerenah saya.

saya sayangkan awak sahabat T_T

i love u sahabat.

ana uhibbukifillah sodiqati .

awak tetap sahabat saya sampai bila-bila

awak sangat sukakan kucing. dan awak pernah beri gambar ini kepada saya sebagai hadiah persahabatan .

Followers